onsdag 18 januari 2017

Åttan och nian

Skäl 8:

Det minskar risken för Diabetes typ 2. Man vet att övervikt ökar riskerna för att drabbas av diabetes typ 2. Övervikt i kombination med för lite fysisk aktivitet ger ännu större risk att drabbas. Motion, däremot, kan halvera risken för diabetes även om man inte går ner i vikt. Om man dessutom lägger om sin kost och går ner i vikt minskar riskerna ytterligare.
Att drabbas av diabetes är mer än att behöva medicinera. Det är också en stor risk för följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem, ögonproblem eftersom blodgenomströmningen i de små blodkärlen minskar samt ökad risk för slaganfall.
Genom bra kost och regelbunden motion kan man minska risken för diabetes. Drygt 300 000 människor i Sverige är drabbade – jag vill inte bli en av dem!

Skäl 9:
Motion minskar risken för bröstcancer. Det finns forskning som tyder på att motion ger visst skydd mot bröstcancer. I en studie som gjordes i Amerika visade man på att kvinnor som motionerade minst 5 timmar i veckan löpte mindre risk att få bröstcancer än kvinnor som inte motionerade. Detta gällde både invasiv bröstcancer, vilket innebär cancer som spridit sig, och bröstcancer som endast spridit sig lokalt.
Viss forskning tyder också på att motion är så pass bra så det kan komma att användas som ett led i behandlingen för kvinnor som drabbats av viss sorts bröstcancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gott nytt år då :-)

Gårdagens Sylvesterlopp gick betydligt bättre än jag vågat hoppas på, med tanke på en rätt kass träningshöst som sedan toppades av en förkyl...