måndag 30 januari 2017

Komma i gång... del 1

Ibland kanske man önskar att man var duktigare på att motionera, men tiden/orken/lusten finns bara inte. Det känns omöjligt att få in motion i vardagen och allt blir bara ett stort dåligt samvete.
Här kommer det att finnas tips på hur man kan göra för att komma i gång med motionen, antingen om man är helt ovan att motionera eller om man bara tappat sugen.

Tips 1
Prata HÖGT om ditt beslut att börja motionera. Kanske kan du börja blogga, kanske kan du slå vad med någon i din omgivning, bara du sprider ut till många att du ska börja motionera. Ju fler som vet om det, ju större press blir det på dig att motionera. Med stor sannolikhet kommer dessutom din omgivning att tycka det är förståndigt och uppmuntra dig till ett hälsosammare liv.
Tips 2
Lova dig själv en belöning. Sätt upp ett rimligt mål och ge dig själv en belöning när du uppnått målet. Drömmer du om en massage, om en ny väska, om nya gardiner, om en ny bok eller vad det nu kan vara? Bestäm dig för att du får köpa den NÄR (inte om) du når ditt mål. Målet du sätter upp ska vara rimligt, det är värdelöst om du redan från början känner att det aldrig kommer att gå. Men det ska också krävas en viss insats, det är ju lika värdelöst om du nöjer dig med två promenader i månaden och sedan belönar dig själv. *L*
Tänk på att mål kan se ut på många olika sätt. Insats-mål är lättare att själv påverka, t ex ”jag ska träna 3×30 minuter i veckan i fem veckor på rad” men resultat-mål är kanske roligare att tävla emot, t ex ”jag ska klara av att jogga 2 km i sträck”. Vilket slags mål du än väljer, var noga med att formulera det så det är mätbart. Att säga ”jag ska bli lite bättre på att motionera” är visserligen en bra intention, men hur mäter man det?
Tips 3
Skaffa en träningskompis. Det här är väl antagligen det absolut vanligaste tipset man kan få, men det gör det inte sämre. Skaffa en kompis att träna med, och bestäm när ni ska träna. Boka in er på pass eller stäm träff vid joggingspåret. Bestäm också att den som först lämnar återbud ska bjuda den andra på en väldigt dyr middag, eller nåt annat som verkligen svider.
Men – välj kompis med omsorg. Det är liksom ingen idé om du bokar med en elitidrottsman om du är nybörjare, eller med din lataste kompis om du faktiskt vill träna.  *L*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gott nytt år då :-)

Gårdagens Sylvesterlopp gick betydligt bättre än jag vågat hoppas på, med tanke på en rätt kass träningshöst som sedan toppades av en förkyl...